Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του καθεστώτος με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά από το 2024 στη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων αναφορικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Μιλώντας στον ΟΤ ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «με τις παρεμβάσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, επιτυγχάνονται τρεις στόχοι. Πρώτον, αυστηροποιείται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δεύτερον, διαμορφώνονται κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού με τα τουριστικά καταλύματα και αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και τρίτον, έρχεται το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο να συμβάλει -μαζί με άλλες παρεμβάσεις -στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης».
Επίσης, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι τα έσοδα από τις αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση αναμένεται να ανέλθουν σε 60-70 εκατ. Ευρώ
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς μιλώντας στον ΟΤ ανέφερε ότι «τα προβλήματα που δημιουργούν οι αλλαγές στη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι φορολογικά. Ο κόσμος θα βρεθεί μπερδεμένος με τον λογιστικό «κυκεώνα» της φορολογίας, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει για ιδιοκτήτες που έχουν ασυμβίβαστο. Όπως για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι και δικηγόροι που κατέχουν και εκμεταλλεύονται ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση».
Το νομοσχέδιο για τα Airbnb
Με τα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική να έχουν πάρει φωτιά, φαινόμενο που αποδίδεται στην προτίμηση των ιδιοκτητών να τα διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση που είναι πιο προσοδοφόρα (άρα μένουν λιγότερα αδιάθετα, τα οποία ακριβαίνουν λόγω ζήτησης), η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει το πρόβλημα.
Έτσι, οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπουν:
Νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης: Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια (και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων). Το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο, αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά. Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στο έτος με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Επίσης στην έννοια της βραχυχρόνια μίσθωσης περιλαμβάνεται η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.
Πρόστιμα: Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων επιβάλλεται στους διαχειριστές ακινήτων αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο 50%, των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 €. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
Νέος ΚΑΔ για βραχυχρόνια μίσθωση: Ολα τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υποχρεούνται σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότητας με βάση τον νέο ΚΑΔ.
Τέλος ανθεκτικότητας: Καταργείται ο φόρος διαμονής ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και αντικαθίσταται από το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ την ημέρα. To τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή και στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής διαθέτει ένα ή δύο ακίνητα.
Εάν κριθεί αναγκαίο με υπουργική απόφαση θα ορίζονται ως εξής: Α) Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των 2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος. Β) Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
Πηγή: ot.gr